Forbedr dine skrivevaner – fremstå professionel over for dine kunder
+45 91 91 51 91

Slip af med dine dårlige skrivevaner

Kristian Scharling 30. juli 2016
Slip af med dine dårlige skrivevaner

Vi har alle vores særlige vaner. Nogle er gode, og nogle er knapt så gode. Vaner er mønstre, som vi opbygger gennem hele livet i både mikro- og makrostørrelse.
Vi har nogle særlige vaner, når vi spiser, arbejder, dyrker motion og er sammen med andre. De fleste vaner sker per automatik, og derfor er det sjældent noget, vi tænker over – men det er noget, som andre tænker over.

Når vi skriver tekster, bruge vi ofte de samme formuleringer igen og igen uden at tænke over det. Vi har alle vores særlige konstruktioner og ordvalg, som vi foretrækker frem for noget andet. Vil man skrive en god tekst, bliver man ofte med kravet om, at den skal være ’varierende’, ’letlæselig’ og ’flydende’, og selvom det lyder som en overkommelig opgave, er det faktisk svært at fralægge sig eller optimere sine bestemte skrivevaner.

Som med de fleste andre problemer i livet findes der naturligvis løsninger til dette. Jeg kommer her med mine bud på, hvordan man slipper af med de dårlige skrivevaner.

Frigør hjernen og lad fingrene taste løs

Skriveblokader er et velkendt fænomen, og de opstår udelukkende, fordi du tænker for meget over tingene. Nogle gange kræver opgaven, at man skal tænke hårdt og længe, men oftest er det dig selv, der sætter en stopper for skriveriet, fordi du vil have den bedste formulering i første omgang.

Det kræver øvelse at være i stand til at kunne frigøre sig på den måde, men når du er i stand til det, vil det gavne både dig og din tekst. Ja, i første omgang vil du komme til at lave mange formuleringer, der er ens og efter din efterhånden standardiserede skrivestil, men hvis du skriver to eller tre gange så hurtigt, fordi du åbner op, vil du også have ekstra tid til at rette dette igennem.

For det meste vil langt de fleste af dine formuleringer være acceptable med denne metode, men der vil naturligvis også være ting, der skal rettes. Disse rettelser vil dog sjældent tage lige så lang tid, som hvis du skrev i dyb koncentration, fordi du vil have det korrekt første gang, og derved sparer du altså dyrebar tid i sidste ende.

Når du efterhånden er trænet nok, vil du kunne spotte dine dårlige skrivevaner, mens du skriver hæmningsløst. Du lærer at tilpasse dig, og efterhånden vil du gøre den varierende, letlæselige og flydende skrivestil til en vane. En god en af slagsen.

Lad andre kigge det igennem

Når man skriver en tekst, bør man ikke rette den igennem selv. Hverken for korrektur eller i henhold til skrivestil, fordi de fejl, man overser i første omgang, er oftest også de fejl, man overser i anden omgang. Og for den sags skyld i tredje og fjerde.

Sproget skal selvfølgelig være godt, men en tekst kan være ligegyldig, hvis den er spækket med grammatiske fejl. Har man en tekst fyldt med fejl på hjemmesiden, opfattes det som et udtryk for mangel på engagement og professionalisme, og pludselig har man tabt en kunde, fordi man mere eller mindre var doven.

Hos Somera kigger vi ofte hinandens tekster igennem, fordi vi ved, hvor afgørende det er for kvaliteten at have mindst én sekundær vurdering. Vi kender hinandens styrker og svagheder, og vi ved, hvad vi skal kigge efter for at gøre hinanden bedre.

Grammatikken kommer i første række, men vi giver også hinanden forslag til, hvordan en formulering kan komme til at lyde bedre i den kontekst, som teksten nu er skrevet i. Det forbedrer sproget hos den enkelte, og man får sendt et produkt af sted, der er bedre end det første udkast.

Vær kritisk og forbered dig på kritik

Du forbedrer ikke dine tekster, hvis ikke du virkelig prøver. Ofte kan man slippe af sted med et produkt, der er acceptabelt, men acceptable tekster kan blive til gode tekster med det rigtige mindset. Gode tekster bliver til ekstra gode tekster, og ekstra gode tekster bliver til tekster, som alle vil have.

Men det kræver, at du er kritisk over for dig selv og dine egne tekster. Du er nødt til hele tiden at spørge dig selv og andre om, hvor du kan forbedre dig. Når du gør dette nok på kontinuerlig basis, vil den gode tekst blive en vane for dig. Du vil skrive bedre på samme eller kortere tid, og i sidste ende betyder det større tilfredsstillelse for både dig og dine kunder.

Det tager tid at omdanne sine skrivevaner, og man skal være modtagelig over for al kritik, der kommer ens vej. Har du den rigtige attitude, er du allerede halvvejs. Nogle er bare bedre til at skrive end andre, men udnytter du dit potentiale fuldt ud, kan dit slutprodukt være bedre end det af personer, der måske har større potentiale, men ikke lægger samme mængde arbejde i det som dig.

Er du dygtig til at skrive, og er du villig til at arbejde for at gøre det endnu bedre, findes der ingen begrænsninger for dig.