+45 91 91 51 91

8 klassiske sprogfejl vi ofte støder på

Kristian Scharling 8. august 2016
8 klassiske sprogfejl vi ofte støder på

Her hos tekstbureauet Somera er vi en flok sprognørder, og derfor kan vi ikke undgå at lægge mærke til nogle af de typiske sprogfejl på diverse blogs og hjemmesider, som vi besøger. Det kan ikke undgås, at man laver en enkelt fejl eller to en gang imellem, men hvis der er fyldt med fejl på en hjemmeside, ser det ikke ret godt ud for de besøgende.

Nogle af de klassiske syndere er blandt andet nutids-r, sammenskrivninger, forskelle på talesprog og skriftligt sprog samt forkortelser. Herunder vil vi gennemgå disse og fremhæve nogle af de ord, som ofte volder folk problemer i det skrevne sprog.’

 1. Nutids-r

Nutids-r er en af de mest hyppige fejl, der laves i det skrevne sprog. Et eksempel kunne være:

”han levere post i al slags vejr” – her mangler der et nutids-r på ”levere”.

Fejlen opstår ofte, fordi det er svært at høre, om det skal være der eller ej. Et af de mest velkendte våben til bekæmpelse af fejl ved nutids-r er at sætte ”spiser” ind i stedet for udsagnsordet. På den led bliver det lettere at høre, om der skal ”r” på.

”han spise post i al slags vejr” – ”spise” passer ikke ind her, mens ”spiser” derimod godt kunne stå der. Brugen af spiser kan dog være en smule forvirrende, da sætningen ikke altid giver den helt store mening… ”Prøver” kan også bruges i stedet for ”spiser”.’

 1. Idag og imorgenEn klassisk sprogfejl er at skrive ”idag” og ”imorgen” i et ord. Det skal nemlig skrives i to ord ”i dag” og ”i morgen”.
 2. Ord med dobbeltkonsonantSkal der være et eller to s’er? Denne fejl skyldes igen, at det er svært at høre, hvilken løsning, der er rigtig. Typiske fejl er: (forkert stavemåde i kursiv og korrekt stavemåde i fed)

  addresse –>adresse 
  medlemsskab –> medlemskab
  – interesant –> interessant

 3. ForkortelserEn ærgerlig tendens i det skriftlige sprog er, at engelske forkortelser forveksles med de korrekte danske forkortelser.
  incl. –> inkl.
  excl. –> ekskl.
  max. –> maks.
 4. Hyppige stavefejlFlere danske ord udtales på en måde, der leder en til at tro, at det også skal staves således. Sådan er situationen bare ikke altid. Vi har her samlet en lille liste over nogle af de mest ”populære” stavefejl på dansk:- udemærket –> udmærket
  the –> te
  forlængst –> for længst
  ihvertfald –> i hvert fald

  Forskel mellem talesprog og skriftsprog
  Noget af det, der gør det sværest at skrive korrekt dansk, er den store forskel på det talte og det skrevne sprog. Herunder har vi listet et par af de værste syndere fra det talte sprog til det skrevne.

  Jeg skal ud og se byens natteliv –> Jeg skal ud at se byens natteliv. Når vi taler med hinanden, har vi en tendens til at bruge ”og” foran infinitiver (at se, at cykle), men det er ikke korrekt på skrift.

 5. I sommersNår der skal fortælles om gode stunder fra den forgangne sommer, er der mange, som siger noget i stil med: ”kan du huske i sommers, da vi var på stranden”.Selvom det umiddelbart giver god mening, så er det faktisk ikke korrekt. Den korrekte måde at henvise til den forgangne sommer er ved at skrive ”kan du huske i sommer, da vi var på stranden”. Det samme gælder for i vinter.

  Der er dog meget debat om denne regel, da vi jo siger ”i morges, i onsdags”, men ifølge retskrivningsordbogen er ”i sommers” ikke korrekt.

 6. Ligge/læggeLigge eller lægge er et af de klassiske tvivlsspørgsmål, når det kommer til det skrevne sprog. Der findes også mange forskellige forklaringer og huskeregler til besvarelsen heraf, men vi vil her forklare en, der er nem at huske.Den lyder: ”ligge er noget, der ligger stille, mens lægge er en bevægelse”. Denne regel er let at huske, da ligge og stille begge indeholder bogstavet ”i”, mens lægge og bevægelse begge indeholder bogstavet ”æ”.

  Det hedder eksempelvis ”jeg ligger i sengen”, fordi jeg ikke bevæger mig. Derimod ”lægger jeg min telefon på bordet”, da det er en aktiv handling med en bevægelse.

Fortæl os, hvad du har brug for.

Google anmeldelser
5.0
Facebook Bedømmelse
5.0